Vajon tényleg olyan szép Taormina, ahogy Csontváry zseniális képén megfestette?
Nem egészen. A valóságban még szebb.

A Földközi-tenger legnagyobb szigete, az Olaszországhoz tartozó Szicília varázsos hangulatával már az ókorban vonzotta a pihenni vágyókat.

Valaha Syracusában töltötték a forró nyári hónapokat a görög patríciusok, s e kor emlékei máig megcsodálhatók: itt is van Apolló-templom, a görög színház maradványai az ókori görögök gazdagságát és kultúraszeretetét hirdetik.  S még lenyűgözőbbek Taormina romjai – a több ezer éves kövek között sétálva szinte mi magunk is visszarepülhetünk a múltba.
 


Szicíliában az elmúlt évszázadok során számtalan nép képviselői megfordultak. Szépsége és földrajzi elhelyezkedése miatt vágyakoztak utána a főníciaiak, a rómaiak, a bizánciak, a szaracénok, a normannok, s mindegyik kultúra nyomott hagyott a szigeten. A görög kincsek mellett szépséges középkori várkapukban gyönyörködhet itt a turista, a szűk utcákban paloták és templomok idézik a múltat. És amerre a szem ellát, mindenhol gyümölcsöskertek virágoznak, és leánderek, narancsligetek illatától édes a levegő. 

Nem csoda, hogy Csontváryt is megihlette e káprázatos vidék, így a magyar turisták a festő képe alapján ismerősként köszönthetik Szicíliát, az Etna nyáron is hófödte csúcsát. És a vulkán szinte hívogatja az útonjárót, hogy az feljusson a tetejére. Igaz, a legmagasabb kráter 3323 méter magas peremére felkapaszkodni nem egyszerű dolog, de a csúcs megközelítése is páratlan élményt jelent.

A kényelmesebbek vonattal vagy autóval mehetnek fel 1882 méter magasságig, onnan függővasúttal folytathatják útjukat a 2943 méteren található obszervatóriumig. Aki fenn körbetekint, úgy érezheti, hogy szinte az egész sziget a lába előtt hever. Alatta Catania, Szicília második legnagyobb városa terül el, a távolban pedig a Földközi-tenger, melyen oly aprónak tűnnek a hajók. A sziget nyugati része, Catania vidéke igazi ínyenceknek való úti cél, akár hajóval is.
 
Míg a keleti parton, Palermo környékén hatalmas szállodák érik egymást a parton, itt csendes, vadregényes öblökben bújhatnak el a világ elől a nyaralók. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az itt pihenőknek nem kell órákat tölteni utazással, ha látni szeretnék az ókori, középkori emlékeket, vagy az Etnát, az olyakor ma is tüzet okádó vulkánt. S ha valakinek még ennyi szépség sem elég, ellátogathat a közeli Lipari vagy Vulcano szigetére, vagy összekötheti nyaralását máltai pihenéssel.