Irány Gyula! Kóstold meg a pálinkát is!

Mindig jólesik kicsit más városba utazni és az adott várost felfedezni, ha van néhány szabadnapunk. Az úti cél akár Gyula is lehet, hiszen számtalan nevezetességgel és látványossággal szolgálhat. A Békés-megyei város, a Fehér- Körös bal partján fekszik. A szomszédságában Békéscsaba terül el.

Gyulai vár

A vár a 15. században épült. A várban összesen 24 kiállítóterem található, amely termekben 7 évszázad történelmét csodálhatjuk meg. A várat Maróti János, macsói bán építette, majd később Corvin János is építtetett a várhoz, például a kerek ágyútornyot, amelyet Corvin-bástyának is neveznek.

A török hódoltságot követően nem éppen vár funkciót töltött be, hiszen volt itt sörfőző (serfőző) és pálinkaház is. Egy időben, a vár még börtönként is működött. Azok, akik meg szeretnék tekinteni a várat, megismerhetik a vár történetét, sőt még a középkori borozót is megcsodálhatják.

Százéves cukrászda

A gyulai cukrászda, hazánk második legrégebbi cukrászdája. A cukrászdát már többször is felújították, belépve oda mégis érezhetővé válik az a hangulat, amelyet olyan sok ember megtapasztalt már. A hely, a reformkor szellemét idézi. A cukrászdát 1840-ben alapította Salis András cukrászmester. A cukrászda nevét 1952-ben változtatták meg Százéves Cukrászdára.

A cukrászdához tartozó cukrászműhely ma már múzeumként üzemel, ahol korabeli eszközökben gyönyörködhetünk. A cukrászda ma is szertettel várja az édesszájú embereket. Kaphatunk itt kézműves süteményeket, főzött fagylaltot, illetve különleges csokoládét és bonbont is.

Erkel Ferenc Emlékház

Erkel Ferenc nem csupán a Himnuszt zenésítette meg, de ő a magyar nemzeti opera megteremtője is. Az Emlékház többféle kiállítás megtekintésére ad lehetőséget. A nyitóteremben Európa himnuszait mutatják be, majd ezután az európai zenébe kóstolhatunk bele. Maga az Erkel emlékszoba, Erkel Ferenc személyes tárgyait és relikviáit tárja fel a látogatók előtt. A szobák – hálószoba, szalon, népies konyha – betekintést nyújt abba, hogyan is élt itt az Erkel család.

Gyulai Kolbászmúzeum

A kiállítás 1985-ben nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt. Mit is láthatunk ebben a múzeumban? Elsősorban a gyulai húsipar múltját és emlékeit. A múzeum egy időre bezárt, aztán 2008-ban újra megnyitotta a kaput. Ezzel egyidőben létrejött a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete, akik fáradhatatlanul dolgoztak azért, hogy a múzeumban minél több relikvia helyet kapjon.

Rádiótörténeti kiállítás

A Rádiótörténeti kiállításon ritka darabokat szemlélhetnek meg a Gyulára látogatók. Az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen is az amatőr rádiózás, illetve a rádió – műsorszórás történetébe is bepillantást nyerhetnek. Aki a rádiókészülékeket szeretné megnézni, lehetősége nyílik rá, hiszen összesen 120 darab rádiót állítottak itt ki. Ezen a darabok az egykori Orion gyárban készültek.

Gyulai Pálinka Manufaktúra

A Gyulai Pálinka Manufaktúra 2008-ban kezdte meg a pálinkafőzési munkálatokat, de igazából, a környéken, már jóval korábban, azaz az 1700-as években is főztek itt pálinkát. Ezért Gyulán, már 300 éves múltja van a pálinkafőzésnek.  Harruckern János György alapította 1731-ben a város első pálinka kifőzdéjét. Ha Gyulára vezet az utad, mindenképpen látogass el a pálinkafőzdébe, persze csak akkor, ha szereted is ezt a jó erős italt.

Gyulai hotelek

Az egyik legjobb gyulai szálloda a Hotel Elizabeth****, további gyulai szállásokat pedig itt találsz.